Bløtråter er en rekke bakteriesykdommer som smitter i varmt vær, vanligvis Erwinia spp. De smittes inn i knollen ved mekaniske skader og gir deretter råte på lager.
Riktig gjødsling av plantene før høsting vil påvirke langringsegenskapene til potetene. Særlig kalsium og bor kan ha positiv effekt mot bløtråter.
Plantenæring og bløtråter i potet
Kalsium
Det er bevist at en styrking av celleveggene i knollen med kalsium kan hjelpe til med å redusere angrepene av Erwinia-bløtråte på lager.
Dette forsøket viser forholdet mellom kalsiumtilgang, kalsiuminnholdet i skallet ved skrellanalyser og vekttap grunnet Erwinia-bløtråte.
Høye nivåer av kalsium i knollen vil også redusere risikoen for klemskader og støtblått ved høsting og transport. Sortene varierer i kalsiumopptak, men ved å bruke Kalksalpeter i stedet for ammoniumnitrat gir maksimalt opptak, og reduserer risikoen for skader som kan gi smitteinngang.
Dette forsøket fra USA viser at bruken av Kalksalpeter i stedet for ammoniumnitrat ga høyere kalsiuminnhold i knollene i en rekke forskjellige sorter av potet.
Bor
Ved siden av kalium, kalsium og magnesium, er bor et viktig næringsstoff i celleveggen. Her fungerer det som sement mellom pektiner, og gir et sterkere plantevev. Av den grunn påvirker bor potetenes lagringsegenskaper. Bor virker også inn på opptaket av kalsium, så bor er viktig for å sikre en balansert gjødsling.
Dette forsøket viser hvordan bor påvirker kalsiuminnholdet i knollene og også tilfellene av indre rustflekk.
Andre dyrkingsmåter som kan påvirke bløtråte i potet
Høste tidlig, på den måten reduseres sensmitte og reduksjon i knollkvalitet.
Være forsiktig under høsting og sortering for å redusere fysisk skade og klemskader.
Desinfisere oppbevaringsområder for settepotetere for å redusere overvintring av sykdom.
Høste under gode forhold for å unngå fysisk skade og smitte av sykdom.
Bruke behandling på lager (soppmidler) for å redusere sykdomsvekst.