Bli med Arne fra 2 til 3 slåtter

Om Arne og drifta

Mjølkeprodusent Arne Manger på Lesja legger denne sesongen om fra 2 til 3 slåtter for å øke kvaliteten på grovfôret. Målet er mer mjølk og kjøtt på gårdens egne ressurser, samt bedre lønnsomhet.
Yara Norge vil følge Arne gjennom hele sesongen og fortelle om utfordringer og muligheter som grasdyrking i 570 meters høyde har å by på. Det blir spennende å se hvordan han lykkes med sin strategi og målsetting!

Les om Arne, drifta og planene for sesongen her

 


– Jeg innrømmer at jeg er spent. Det er litt marginsport, dette. Men jeg håper god grasdyrking skal føre til et løft i økonomien. Ambisjonen er å kunne bruke mindre og billigere kraftfôr.

Arne oppsummerer sesongen: - En mental omstilling

arne manger

– Det har vært en mental øvelse, sier Arne Manger på tampen av sesongen der han la om fra to til tre slåtter. – Du må være proaktiv og komme deg fram på tåballene, og du må ikke engste deg om silostakken er mindre, for den inneholder faktisk et høyoktan fôr, påpeker Lesja-bonden. 
I en artikkel som ble publisert i Gjødselaktuelt i oktober 2022 kan du lese om Arnes erfaringer. 

Les artikkelen her

Oppdateringer fra Arne

test test

Litt om Arne

  • Arne driver gården Grindstugu på Lesja, og her bor han med kone og 4 barn
  • Driver mjølkeproduksjon med en kvote på 480 tonn
  • Dyrker gras på 550 dekar, fordelt på 17 skifter
  • Husdyrgjødsel spres med slangespreder, og mineralgjødsel med en hjulgående Geospread
  • Graset slås med egen butterfly slåmaskin, før det rakes, og lokal entreprenør høster graset, som deretter legges i utesilo
  • Tidligere år har han praktisert 2-slåttsystem, men for å øke selvforsyning på egen gård velger han å intensivere grasproduksjon denne sesongen


– Jeg vil ha en fôrenhetskonsentrasjon over 0,90 FEm/kg TS og 17-18 prosent protein i graset mitt. Når det gjelder avling, har jeg en ambisjon om å komme opp mot 900 fôrenheter pr. dekar.

 

arne arne

Test

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ønsker du å følge Arne gjennom sesongen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her eller følg Yara Gjødselaktuelt på Facebook. 

Relevant fagstoff

Temaside for gjødsling av eng og fôrvekster

gras

Her er vår temaside for eng og fôrvekster, og her finner du blant annet gjødslingsprogram og våre råd til grasprodusenter. 

Les mer her