Tomat

Ønsket om større avlinger og bedre fruktkvalitet og -holdbarhet stiller større krav til gjødsling av tomatplantene.

Gjødsling av tomat

Nye kraftigvoksende sorter gir mer og bedre avling hvis de gis høye ledetall og mer næring. Smaken påvirkes også positivt av høye ledetall og av mye kalium, noe som er spesielt viktig i smakstomater.

  • Nitrogen (N) er viktig for klorofyll og assimilasjon.
  • Fosfor (P) er viktig for god rotvekst og blomstring.
  • Kalium (K) er viktig for flott farge og god smak i tomatene. 
  • Kalsium (Ca) er viktig for å unngå griffelråte. 
  • Magnesium (Mg), svovel (S) og alle mikronæringsstoffene må alle være tilgjengelige for planterøttene for å få vekst og avling.
  • K, Ca, Mg og NH4 konkurrerer om opptak i plantene. NO3 (nitrat) motiverer til opptak av K, Ca og Mg og bør derfor dominere som N-form.