Features
mars 14, 2016

Gjødsling til våroljevekster

Ved: TOVE KRISTINA SUNDGREN

Oljevekstdyrkingen på verdensbasis har økt jevnt over mange år. Verdensrekordene har avløst hverandre, og senest i fjor satte en engelsk dyrker ny rekord på hele 670 kg frø per dekar. Selv om norsk klima ikke er fullt så gunstig, er det mye uutnyttet avlingspotensiale i norsk oljevekstdyrking.


Dyrking av oljevekster krever tett oppfølging på plantenæringssiden. Raps og rybs er næringskrevende vekster og kan reagere kraftig på underoptimal gjødsling. I tillegg til nitrogen, fosfor og kalium, er oljevekstene følsomme for mangel på svovel, men også mikronæringsstoffene bor, molybden og mangan. De gode oljefrøprisene gjør samtidig at det er svært lønnsomt å gjødsle riktig. Oljevekster trenger mye nitrogen og som vanlig bør en legge opp til riktig mengde utfra antatt avlingsnivå. Nitrogen har stor betydning for utvikling av antallet blomsterbærende skudd, hvor mange skulper som utvikles, og hvor store frøene blir. Næringsopptaket begynner tidlig om våren og nitrogenstatus i de unge plantene betyr mye for det endelige avlingsresultatet. I svenske forsøk har man sett at økonomisk optimum for nitrogenmengde kan variere mye mellom steder på grunn av ulike forutsetninger. Gjødslingsnormen tilsier 12 kg N/dekar ved et forventet avlingsnivå på 200 kg/dekar. 

Svovel er viktig

I forhold til korn, er oljevekster spesielt følsomme for svovelmangel, og det må tas høyde for god svoveltilgang i gjødslingen. Svovel bidrar til jevnere modning og bedre frøkvalitet. Sammen med nitrogen er svovel også viktig for oppbygging av protein. Sammenliknet med proteiner i korn så inneholder proteiner i oljevekster en høyere andel svovel. Derfor er svovelbehovet betydelig større i raps og rybs enn i kornartene.

Oljevekstene har i tillegg et stort kalium- og fosforbehov, og det må sørges for god tilgang allerede fra såing for ikke å begrense plantenes utvikling.

Gjødslingsforsøk med vårraps 

Gjødsling med YaraMila® Fullgjødsel® vil sikre tilgang på essensielle næringsstoffer helt fra starten av. I en forsøksserie utført gjennom forskningsprosjektet BRAKORN (ledet av NIBIO), har man sett på virkningen av to Fullgjødseltyper alene, eller i kombinasjon med delgjødsling med enten YaraBela® OPTI-KAS™ eller YaraBela® Sulfan (NS 24-6), et nitrogengjødselprodukt som er tilpasset svovelkrevende vekster. Sulfan er ikke tilgjengelig på det norske markedet, men ble prøvd ut i dette forsøket. Forsøksleddene med delgjødsling ble sammenlignet med ensidig nitrogengjødsling med OPTI-KAS, altså uten de øvrige næringsstoffene i Fullgjødsel (P, K, Mg, S og B). Totalt ble 6 forsøksfelt med vårrapssorten Majong høstet. Det trengs flere år med forsøk før det kan trekkes endelige konklusjoner, men de foreløpige resultatene viser følgende:

  • Uten tilførsel av fosfor, kalium og ikke minst svovel ble avlingen kraftig redusert og modningen forsinket
  • Sterk delgjødsling (7,5 kg N om våren + 7,5 kg N ved tidlig blomstring) ga forsinket modning
  • Det var tendenser til redusert avling ved sterk delgjødsling 

Resultatene bekrefter at svovel er et svært viktig næringsstoff for oljevekster og at det bør tilføres tilstrekkelig mengde ved såing. I forhold til sterk delgjødsling (7,5 kg N ved såing + 7,5 kg N som delgjødsling), ga svak delgjødsling (12 kg N ved såing + 3 kg N som delgjødsling) eller alt nitrogen gitt ved såing, et signifikant høyere oljeinnhold i frøene. At avlingsnivået viste tendenser til å minke ved sterk delgjødsling forklares sannsynligvis av at nitrogentilgangen da ble for liten i forhold til behovet i tidlige utviklingsstadier. 

De ulike delgjødslingsstrategiene med Sulfan eller OPTI-KAS ga ingen sikre forskjeller, men det var en tendens til meravling for å bruke svovelholdig gjødsel ved delgjødsling. Resultatene tilsier at en ikke bør gå for langt ned i gjødseltildeling ved såing. Å legge opp til en mindre delgjødsling er ofte en god strategi da det gir muligheter for å korrigere det totale gjødslingsnivået etter vekstvilkårene i sesongen.

YaraVita® BRASSITREL PRO er satt sammen for å balansere gjødslingen av de mikronæringsstoffene som tas vekk med avlingen.

Fullgjødsel 22-3-10 er et godt valg

Fullgjødseltypene som ble brukt i forsøket var YaraMila® Fullgjødsel 22-3-10 og 18-3-15, hvor den sistnevnte inneholder mer svovel. Det var ikke sikre forskjeller mellom disse gjødseltypene. Fullgjødsel 22-3-10 ser dermed ut å være et godt alternativ så fremt det tilføres tilstrekkelige mengder svovel. Deler av svovelet og nitrogenet kan da gis som delgjødsling i form av YaraBela OPTI-NS. 

Husk mikronæring 

Oljevekster stiller ikke bare krav til makronæringsstoffer, noen mikronæringsstoffer er også spesielt viktige. For oljevekster er bladgjødslingsmidlet YaraVita® BRASSITREL spesielt utviklet for å raskt kunne tilføre de næringsstoffene som oljevekster trenger litt ekstra av. I tillegg til molybden, mangan og bor inneholder BRASSITREL også noe nitrogen, kalsium og magnesium. Disse stoffene vil bidra til bedre blomstring, friskere planter og forbedret kvalitet.

Å ta ut bladprøver i vekstsesongen er en veldig god måte for å avdekke eventuelle næringsmangler, enten det gjelder makro- eller mikronæringsstoff. I samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving tilbyr Yara bladanalyser gjennom Megalab. Ta kontakt med din rådgiver for mer informasjon.