Features
oktober 17, 2022

Leder: Krevende tider

Ved: Anders Trømborg

Med stor risiko og pågangsmot har norske bønder nå fått avlingene i hus. Mens det går mot rekordavlinger for korn over hele Østlandet, har utfordringene vært store for grasbønder i nord og nordvest. I moderne tid har vi sjelden vært mer avhengige av høy matproduksjon i alle land og regioner.



Krigshandlingene i Ukraina fortsetter og utsiktene til løsning virker å være uendelig langt unna. Energikrisen, som kommer i kjølvannet av krigen, bidrar til rask og kraftig prisoppgang på de fleste innsatsfaktorer landbruket har behov for. Stans i russisk gasseksport har ført til at europeiske gjødselprodusenter i løpet av sensommeren har blitt nødt til å redusere eller stanse produksjonen – til tross for et allerede svært begrenset tilbud. Hvem hadde for et år siden trodd at det ville være en reell problemstilling om Europa vil klare å skaffe til strekkelig plantenæring? Redusert gjødseltilbud gir økte kostnader for bonden - på toppen av økte priser på strøm, kraftfôr, maskiner, mat og mye mer. Om rammebetingelsene for matproduksjon var vanskelige i 2022, ser de ut til å bli minst like utfordrende i 2023.

Med krigen i Ukraina som bakteppe og til tross for en voldsom kostnadsutvikling på alle innsatsfaktorer, er vi helt avhengig av motiverte bønder som går for høye avlinger også i 2023. Nok en gang forventes det at den norske bonden skal produsere mye i en usikker situasjon med høye kostnader. Betydningen av å ha kontroll på bruk av innsatsfaktorene blir kritisk, og stikkordet presisjon blir igjen trukket opp av verktøykassa. Det som er bra for lommeboka er i dette tilfellet også bra for miljøet. Klima- og miljøutfordringene er minst like store nå, og selv om Europa er i krig må vi forsøke å ha flere tanker i hodet samtidig.

I 2022 har mange norske bønder tatt i bruk presisjonsverktøyet Atfarm og interessen for å gjødsle optimalt er stor. Yara vil i 2023 fortsatt tilby kostnadsfri bruk av Atfarm – og det kan være mye å hente ved å bruke høsten til å sette seg inn i verktøyet. I tillegg vil vi fortsatt bidra med gode agronomiske råd, og vi skal gjøre det vi kan for at matproduksjonen i Norge blir så høy som mulig også i 2023.