De har valgt ulike strategier, men er begge blant landets mest effektive grasdyrkere. Arne Hernes og Bjørn Groven på Ørlandet produserer grovfôret en krone billigere pr. fôrenhet sammenlignet med gjennomsnittet. Sånt blir det penger av. 790 000 kroner for samdrifta hos Hernes og 275 000 kroner hos Groven.
Hernes og Groven er blant de knapt hundre bøndene som til nå har deltatt på samlingene i Grovfôr 2020, der alle har levert inn omfattende opplysninger om sin produksjon. I høst arrangeres ytterligere fire samlinger rundt om i landet.
– I løpet av året vil ca. 250 melkebruk analyseres, for å identifisere mulige forbedringer i dyrking og innhøstingslinjer. Dette er et unikt datamateriale som gir oss helt nye muligheter til å gå i dybden på hvilke faktorer som påvirker og avgjør resultatene i grovfôrproduksjonen, sier Rognlien.
– Grovfôr 2020 og det nye analyseverktøyet Grovfôrøkonomi vekker nå interesse internasjonalt, forteller han.
Grovfôrøkonomi er et verktøy som viser økonomiske konsekvenser av ulike agronomiske tiltak og strategier i grovfôrproduksjonen.
– Grovfôrøkonomi øker innsyn i og forståelse av egen grovfôrdyrking. Det er et uavhengig verktøy og godt beslutningsgrunnlag for å endre praksis og å ta i bruk ny teknologi, sier Rognlien. Han peker på at økonomiske konsekvenser ofte er ufullstendig beskrevet i forskningsrapporter og markedsmateriale.
– Hvis du ønsker å bli bedre og effektivisere egen grasproduksjon, vil jeg anbefale å delta på Grovfôr 2020-samlingene og benytte Grovfôrøkonomi, sier Rognlien.
Amerika