– Vi må jo spise norsk mat!

- Jeg brenner veldig for at folk skal kjøpe norsk mat. Vil de ha bønder i Norge, må de sjekke emballasjen og kjøpe norsk, oppfordrer Beathe Horpestad, som driver med tomater og krydder på Horpestad på Jæren.

 

Beathe Horpestad overtok familiegården på Horpestad på Klepp i 2019. Her produseres det 360 tonn tomater og gården rommer bedriften Kryddergården, der koriander og basilikum er de desidert største produktene. Beathe er gift med Roger Lima og de har fire døtre. Drivhusene til tomater og krydder er på henholdsvis åtte og fem mål, og det er mye å gjøre.

– Mor og far er fortsatt med i arbeidet, og også ungene når de har tid. Her må alle trå til, sier Horpestad.


Faren til Beathe begynte med tomater i 2008. Han tok sjansen og startet den krevende produksjonen av klase- og plommetomater, som det var økende etterspørsel etter. Nå er disse ute og det produseres forskjellige tomatsorter nesten hvert år, forteller Horpestad. Tomatene leveres til Bama.


Fra 60 cm til 10-12 meter

Tomatplantene plantes ut i februar, og høstingen foregår fra slutten av april til slutten av oktober. Da renskes alt ut og drivhusene vaskes ned, før det hele starter på ny noen få måneder senere.

– Det er mye vi må passe på. Derfor er jeg veldig glad for at faren min er med og hjelper til. Det er godt med god veiledning. Det er mye å sette fingrene i og tenke på, og jeg lærer stadig noe nytt, sier Horpestad.

Tomatplantene har en voldsom vekst.

– Plantene er om lag 60 cm høye når de plantes. De vokser rundt 20-25 cm i uka, og når vi er ferdig i oktober er plantene 10-12 meter lange, forklarer Horpestad.


For at det skal bli store og kraftige tomater, er det viktig at det ikke er for mange i hver klase til å dele på næringstilgangen.

– Når sesongen begynner, pinserer vi dem slik at det er seks tomater i hver klase. Da er det næring til at tomatene får riktig størrelse, sier Horpestad.

Det går ca. åtte uker fra blomsten setter frukt til tomaten er moden. Hver plante bærer fram én klase i uka, og drivhuset er delt i tre, slik at de høster hver tredje dag i hver del. Dermed kan de levere tomater hver dag gjennom sesongen.

Skikkelig populær

På gården har de etablert et helt eget drivhus for dyrking av koriander.

– Det er jo et asiatisk krydder til asiatisk mat, men det er til taco det norske folk virkelig har begynt å bruke koriander. Og koriander er blitt skikkelig populært. Når vi begynte å produsere gikk det nesten ingen ting, og nå har vi et eget drivhus med bare koriander. Koriander og basilikum er nå blitt like store, forteller Horpestad.


Koriander spirer i et mørkt rom i løpet av ei uke, for deretter å bli satt ut i drivhuset. På sommeren tar det rundt fire uker før den er leveringsklar og går ut til butikkene. Vinterstid tar det 6-7 uker. Krydder produseres hele året med rundt 20 grader og 18 timer lys i døgnet. Krydder gjødsles gjennom vanningen. Horpestad forteller at koriander er enkel å dyrke og av krydderne som trives når det er litt kjøligere. Det er en av grunnene til at den dyrkes i eget drivhus.


Tips til lagring

Horpestad har også god tips til alle dem som bruker koriander.

– Koriander tåler lengre lagring når den er i 12 cm potte enn i 9 cm potte, fordi det er mer jord i den største. Skal du ha den på kjøkkenet, så ta av posen når du kommer hjem og sett den på en skål med vann, slik at planten får drikke selv. Ikke ha vann på selve planten. Har du koriander i 9 cm potte, er det lurt å sette den i kjøleskapdøren, ellers må du vanne og vanne og vanne. Hvis du har koriander til overs, kan du klippe den ned, hakk den opp og legge den i fryseboksen. Så er det bare å ta den opp igjen og drysse på, sier hun.


Kjøp norsk!

Horpestad blir ivrig når hun snakker om norskprodusert mat.

– Vi må jo spise norsk mat! Når du kjøper norske tomater og norsk krydder vet du at det ikke er sprøytet med kjemiske midler og du vet hvem som har produsert det. Hvis folk vil at det skal være norsk mat på bordet, må de se på emballasjen og sjekke at varen er norsk. Det er veldig viktig å ha lokal norsk mat, og jeg håper folk setter pris på norske tomater og norsk krydder. Selv er jeg veldig stolt av å være produsent her på Jæren og levere til hele landet, sier Horpestad.