På Svang gård i Sylling, der Holsfjorden, en arm av Tyrifjorden, strekker seg ned mot Lier-bygdene, dyrker han isbergsalat, kinakål, blomkål og bringebær. Produksjonen drives sammen med naboen gjennom selskapet Holsfjord Produkter.
– Svang var en av de første gårdene i grenda og jeg er 13. generasjon her. Omleggingen til grønnsaker ble gjort for 2-3 generasjoner siden og vi sluttet også helt med korn på 1990-tallet, forteller Swang, som overtok gården i 2000.
Det er ikke tilfeldig at det er en stor grønnsaks- og bærproduksjon i Lier. Både jordsmonn og klima er godt egnet. Og beliggenheten mellom Oslo og Drammen gir et stort nærmarked.
– Setter du passeren i Lier og drar en sirkel med radius på seks mil rundt, når du mange millioner mennesker, sier Swang, og legger til:
– Vi er opptatt av å levere sunne varer til forbrukerne i nærområdet.
Swang dyrker salat gjennom hele sommerseongen. De planter tre sorter hver uke fra 10. april til 5. august. Innhøstingen starter 5. juni og varer ut oktober, eller til frosten kommer.
– Vi dyrker som oftest i to runder, kanskje med kålvekster først og salat etterpå, eller motsatt. Vekstskiftet er ikke det aller beste, men vi gjør så godt vi kan. Vi har forskjellige sorter av de ulike salatartene. Noen tåler varme, andre regn, noen liker morene osv. Da har vi backup så vi kan levere varer nesten hver dag, forklarer Swang.
På gården er det både morenejord og tyngre jord. I morenejorda kan man plante nesten uansett vær, og derfor sparer de noe av denne jorda i tilfelle regnværsperioder. Til gjengeld må det vannes mer her enn på den tunge jorda. Temperaturen styrer også mye av produksjonen. Under perioden med sterk varme i sommer, gikk salaten fram i løpet av bare en uke, mens den normalt trenger tre uker. Når det ble kaldt i september, ble det bråstopp i veksten, og det ble et par uker med lite norsk salat.
– For å få et godt resultat, er det viktig å jobbe med jorda når den er laglig, understreker Swang. De pløyer ned tørket hønemøkk om våren for å ha et «næringslager» utover i sesongen. Swang bruker en bedfres som lager en forhøyning til salaten. Da drenerer vannet lettere unna hvis det regner mye, men man er mer utsatt for tørke. En av fordelene i Sylling er imidlertid at de har ubegrenset tilgang på rent vann fra Holsfjorden.
– For at vi skal få salaten til å vokse, er vi avhengig av å ha riktige gjødseltyper som gir det plantene trenger. Når de har vokst seg ferdig skal det ikke være mye igjen i jorda. Vi skal bruke gjødsla riktig, sier Swang.
Salaten plantes i maisplast og under denne tilføres som regel YaraLiva Nitrabor, for at plantene skal ha rask tilgang på næring. Det legges akrylduk over plantene og senere gjødsles det med YaraMila Fullgjødsel 12-4-18 og YaraMila Fullgjødsel 18-3-15, avhengig av forholdene på skiftet. Salaten vannes rett etter planting for å få rotutvikingen raskt i gang. Deretter vannes det med 3-4 dagers mellomrom. På slutten av vekstperioden vannes det bare om natten.
– For å få en god kvalitet, driver vi integrert produksjon. Vi gjødsler det vi skal ut fra gjødslingsplaner, og vi driver plantevern etter behov. Hver behandling koster penger, så det vi foretar oss er gjennomtenkt. Vi skal bruke minst mulig, men samtidig det som er nødvendig for å kunne levere god kvalitet og det forbrukerne vil ha, sier Swang.
– Jeg tror viktigheten av gjødsel og riktig gjødsling bare blir mer og mer viktig. Det vil komme nye gjødseltyper og kanskje vi i framtida vil bruke gjødselblandinger tilpasset hver gård. Det er ikke sikkert vi trenger samme gjødsel her i Lier som på Hedmarken eller i Trøndelag, sier han.
– Hva tenker du om mulighetene for å være mest mulig selvforsynt med grønnsaker og bær her i landet?
– I Norge har vi lange dager med mye lys i sommermånedene. Samtidig er det kjølige netter, som gir plantene hvile. Dette er fordeler som gir gode produkter med god smak, sier Swang.
– Selvforsyning er viktig for å ha kortreist mat og holde kulturlandskapet i hevd. Men skal vi klare å levere til markedet hver dag gjennom hele sesongen, er vi avhengig av flinke hender. Det kan være en utfordring, noe vi har sett under koronapandemien, sier han.
– Salat skal være litt «crispi», ikke for hard, for da blir den litt bitter i smaken. Og salat kan brukes til alt – taco, burgere, biff, fisk. Det er bare fantasien som setter grenser, mener Swang.
Holsfjord Produkter leverer både til dagligvare og industri. Salaten deres finner du blant annet hos Rema 1000 og i Norgesgruppens butikker. Den legges rett i poser når den høstes på jordet, er på kjøling natten over, og skal være ute i butikkene dagen etter.
Swang har også et tips til oss som handler salat i butikken.
– Når salaten er fersk, tyter melka ut. Den kan sammenlignes med løvetann. Dersom du finner brune flekker på salaten i posen i butikken, er det bare saft fra når den ble pakket. Det er en sårflate som tørker. Men det viser egentlig at salaten er fersk og har kjempegod smak, sier han, og avslutter:
– Det ligger stolthet i å produsere god salat. Derfor går vi på jordet nesten daglig og sjekker når den er høsteklar.