Produksjon, transport og bruk av mineralgjødsel medfører utslipp av klimagasser, hovedsaklig karbondioksid (CO 2 ) og lystgass (N 2 O). På den annen side bidrar mineralgjødsel til økt biomasseproduksjon og dermed mer opptak av CO 2 i plantene. Og bruk av gjødsel gir økte avlinger, noe som reduserer behovet for at nytt land må pløyes opp og hindrer dermed økte klimagasssutslipp.
Alle tallene er i kg CO2-ekvivalenter per kg nitrogen tilført. 1 kg N2O tilsvarer 296 kg CO2ekvivalenter.
Når man opererer med “Best Tilgjengelig Teknologi” (EU BAT) i ammoniakk-og salpetersyrefabrikkene, gir dette et totalt klimagassutslipp på 3,6 kg CO2-ekvivalenter per kg N for AN-holdig mineralgjødsel.
Å binde nitrogenet fra luften krever energi. Naturgass er den mest effektive energikilden. Yaras fabrikker er blant de mest energieffektive i verden.
Salpetersyre brukes når man lager AN-holdige gjødseltyper. Det slippes ut lystgass fra salpetersyrefabrikkene. Ny renseteknologi utviklet av Yara reduserer dette utslippet til under BAT-nivået.
AN-løsning produsert fra ammoniakk og salpetersyre granuleres eller prilles til høykvalitets gjødselkorn. Granulering og prilleprosessen krever energi.
Gjødsel transporteres ved hjelp av skip, bil eller jernbane.
• Europeisk gjennomsnitt: 0,1 kg CO2 per kg N
Nitrogen, enten det har sitt opphav fra organisk gjødsel eller mineralgjødsel, vil ved hjelp av mikroorganismer omformes i jorda. I denne prosessen kan det tapes N2O (lystgass) til atmosfæren. I tillegg tapes CO2 ved kalking og bruk av landbruksmaskiner.
• Gjennomsnittlig utslipp for AN-holdig mineralgjødsel: 5,6 kg CO2 per kg N (fra jorda)
Plantene tar opp store mengder CO2 i løpet av vekstperioden. Optimal gjødsling kan øke biomasseproduksjonen og CO2-opptak med 4-5 ganger sammenlignet med ugjødsla. Et eksempel: en avling på 8 t per ha, gjødsla med 170 kg N per ha, vil fange opp 12 800 kg CO2 per ha i kornet. Dette innebærer et opptak på 75 kg CO2 per kg N tilført.
•Eksempel avtrykk: - 75 kg CO2 per kg N
Hoveddelen av biomassen som produseres på jordbruksareal går til mat eller fôr. CO2 fangsten er derfor kortvarig og kan ikke bli sett på som et karbonlager i stor skala. Balansen gir derimot et annet utslag for bioenergi siden den erstatter fossilt brensel. For eksempel: ved å bruke biomasse istedenfor olje til oppvarming, reduseres CO2 utslippet med hele 70-80 %.
Skog- og våtmarksområder lagrer 2-8 ganger mer CO2 enn dyrka mark. Arealbruksendring, hovedsakelig ved å brenne ned regnskogen, er en stor kilde til karbonutslipp, og står for 20 % av menneskeskapte CO2-utslipp. Verning av tropiske og nordlige skogområder er det største bidraget til å bremse den globale oppvarmingen. Intensivt landbruk reduserer presset for ytterligere arealbruksendringer.