Yara er engasjert i og støtter opp om en rekke forskning- og utviklingsprosjekter opp mot norsk landbruk. Nedenfor kan du lese mer om noen av prosjektene.
Dyrkingssystem og avrenning
Yara (og tidligere Hydro Agri) har støttet Bioforsk Øst Apelsvoll med prosjektet siden oppstart i 1989. Prosjektet har gitt en rekke internasjonale og nasjonale publikasjoner og har fått betydelig anerkjennelse både i inn- og utland. I 2000 ble prosjektplanen forandret i samråd med Hydro Agri/Yara og andre kompetansemiljøer. I 2011 ble det også gjennomført enkelte endringer i prosjektplanen. Prosjektet har stor faglig aktualitet og internasjonal interesse.
Dyrkingssystemet er det forsøket på Apelsvoll som det publiseres mest fra, også internasjonalt. Forsøket er unikt i Norden, og verdien av slike langvarige forsøk kan knapt understrekes godt nok. De fleste besøkende på Apelsvoll får muligheten til å ta forsøket nærmere i øyesyn, og Yara sitt bidrag til forsøket blir meget godt synliggjort.
Optimalisering av kombinasjonen husdyrgjødsel-mineralgjødsel til korn
Det er lite kunnskap om optimal gjødsling til korn ved bruk av husdyrgjødsel. Valg av type og mengde mineralgjødsel bør tilpasses næringsinnholdet i husdyrgjødsla for å få best mulig balanse mellom den totale næringstilførselen og plantenes næringskrav.
I 2010 ble det startet opp en forsøksserie med ulike kombinasjoner og mengder av husdyrgjødsel og mineralgjødsel, med mål å undersøke i hvor stor grad ulike dyregjødselslag dekker opp kornets næringsbehov, og utarbeide gode strategier for supplering med mineralgjødsel i kombinasjon med husdyrgjødsel. Serien videreføres i 2013 med samme antall felt.
Bladanalyser dekkes av Yara og utføres ved Hanninghof Research Institute.
Høsthvete – N-gjødsling og N-sensormåling
I regi av Bioforsk Øst er det to igangværende prosjekt med forsøksopplegg som egner seg godt for tilleggsundersøkelser med håndholdt Yara N-Sensor.
Det ene er SLF-prosjektet «Kartlegging av N-mineralisering», der 0-ruter etableres i høsthvete hos 10 verter i NLR SørØst og 10 hos Romerike Landbruksrådgiving. På fire 0-ruteskifter i hvert av områdene anlegges feltforsøk (feltkode: NAPE 1208) med to ulike N-mengder tildelt ved vekststart (7 og 10 kg N/daa), deretter suppleres det med ulike N-mengder gitt ved delgjødsling. Det skal gjøres gjentatte målinger med N-sensor fra buskingsstadiet og utover mot aksskyting. Målet er kunnskap om hvordan N-responskurvene og optimal N-gjødsling varierer med ulike forutsetninger. Totalt 8 felt i 2013.
Les mer om resultatene fra «Kartlegging av N-mineralisering»
Det andre igangværende prosjektet er «Multisensorisk presisjonsjordbruk». Forsøksplanen som brukes er som skissert over, og det tas sikte på gjentatte målinger med N-sensor.
Nitrogenmengder og gjødslingsstrategier til halvseine poteter
Nitrogen er det næringsstoffet som har størst påvirkning på avling, og bør tilføres i forhold til behov. Av økonomiske og miljømessige hensyn kan delgjødsling være fornuftig.
YaraMila Fullgjødsel® 12-4-18 er nå viktigste gjødseltypen til poteter i Norge, og målet er å studere effekten av ulike gjødslingsstrategier i potet. Normgjødsling med Fullgjødsel® 12-4-18 der alt blir gitt om våren vil bli sammenlignet med ulike delgjødslingsledd og tilleggsgjødsling med Nitrabor. Det er også aktuelt å bruke N-sensor for å vurdere N-behovet i vekstsesongen. Feltene vil bli anlagt i Asterix, til sammen 4 felt. Etter høsting vil det bli analysert på skallkvalitet/avskalling som et av flere mål på modningsgrad. Andre viktige modningsparametere er tørrstoffinnhold og friskt ris ved høsting.
Fosforgjødsling til potet
To mengder fosforgjødsling i fast form i kombinasjon med ulike YaraVita Solatrel bladgjødselbehandlinger vil bli testet ut i sorten Innovator. YaraVita Solatrel gis både tidlig (på krokstadiet) og 14 dager seinere i ulike kombinasjoner.
Spesielt interessant er det å se på knollantall per plante og kvalitetsparametere. Forsøksplanen er en videreføring av forsøksserien i 2012, og Findus er også delaktig med å utføre kvalitetsanalyser fra feltene. Det anlegges 3 felt i serien hos verter som er Findus-dyrkere. Bladanalyser via Yaras Megalab tas ut sendes til Hanninghof Research Institute.