Statusrapport - Svein Ivar


Live kamera

11. august

Da er vi godt i gang med å treske høsthveten. Vi begynte allerede 5. august på det tidligste skiftet. Det holdt 20% vann og er nå nedtørket og klart for levering. Forhåndsprøva viser matkvalitet med hl vekt på 79, falltall 290 og protein% på over 14! Resten av høsthveten tresker vi i dag og i morgen hvis været holder seg. 

Det viste seg altså å bli en relativt kort vekstsesong for høsthveten, med sein vekststart i vår og nå tresking ei uke eller to tidligere enn normalt. Den brå modninga har ikke vært gunstig, og avlingsnivået ser ut til å havne godt under fjoråret. Men kanskje heller ikke så verst, tatt i betraktning den varierende overvintringa. 

Med tidlig høsting og antatt overskudd av næring i jorda, benyttet vi muligheten til å direkteså fangvekster på det tidligste skiftet. Ellers er timoteiavlinga i hus og det nærmer seg tresking av både bygg og vårhveite.

 

19. juli

De siste ukene har det vært varmt, opp mot 30 grader, og det ser ut til å fortsette. Høsthveten har nå mistet mye grønnfarge og er nå rundt stadie 83, tidlig deigmodning. Seine buskingsskudd er fortsatt grønne. Enkelte steder er det mye timotei, tistel og særlig balderbrå som har fått lite konkurranse fra høsthveten. Vårkornet ser stort sett bra ut, men det er nok i varmeste laget for god kornfylling nå. Den tetteste byggåkeren (Thermus) gikk delvis ned i knestående etter kraftige byger forrige uke. Sånn det ser ut nå, kan det bli forholdsvis tidlig tresking i år.

 

06. juli

For snart ei uke siden fikk høsthveten siste soppbehandling, med 80 ml Aviator Xpro. Det samme gjorde det meste av vårkornet, så nå er sprøyta parkert for sesongen. Etter ei varm og tørr uke ser det ut til å bli regn og kaldere vær fremover. Selv om høsthveten har dype røtter, skader det nok ikke med litt vann i kornfyllingsfasen. 

Det ser jevnt over bra ut, men det er hjørner av åkeren hvor jeg må konstatere at det blir mer tunrapp enn hvete. Et annet resultat av den strenge vinteren er flekkvise angrep av hvetestripesjuke/Chephalosporium. Mye oppfrost i vinter er antakelig årsaken til dette.

 

30. juni

Det er avsluttende blomstring i åkeren nå. I de tynnere partiene er det også en del sideskudd som skyter nå. Det kommer godt med, selv om tresking kanskje bør utsettes noen dager. Med den lange vekstsesongen har høsthveten i hvert fall god evne til å kompensere for dårlig overvintring. Vi håper også på ekstra velfylte aks der det er god plass mellom plantene😉.

Svein_Ivar_300611.jpg

Svein_Ivar_300622.jpg

 

22. juni

Høsthveten er nå godt i gang med blomstring. Og etter at vi nå har fått ca 40 mm regn de siste to ukene skulle det ligge godt til rette for mating av aksene framover. Nå står avsluttende soppsprøyting for tur.

Svein_Ivar_2.jpg

Svein_Ivar_1.jpg

 

15. juni

Svein Ivar status

Høsthveten er nå i ferd med å skyte under et dekke av brede, glinsende flaggblader. Det er fortsatt litt tørt, men det meldes om nedbør mot helgen. Åkeren ble sprøytet med Cerone og Elatus Era for ei uke siden, litt seinere enn planlagt. Det var nok på høy tid, for det er antydning til soppangrep på enkelte flaggblader.

 

Jeg kjørte siste delgjødsling på dette skifte torsdag. Det ble en litt tidlig proteingjødsling, med håp om å stimulere til flere aks i de tynnere områdene i åkeren med mye buskingsskudd. Jeg brukte tildelingsfil fra Atfarm og gav i snitt 5 kg N. Så nå er vi oppe i 20 kg N totalt, og håper det holder til mat.

Jan Eivind Kvam-Andersen fra Yara var innom med håndholdt N-sensor. Målingene viste et opptak på 10-11 kg nitrogen i åkeren. I nullruta var det tatt opp 3-4 kg N, så i praksis skal åkeren ha godt over 20 kg N tilgjengelig. 

Svein Ivar status 16-06-21

07. juni

Svein Ivar

Det varme været har fortsatt denne uka og åkeren utvikler seg fort. Nå er flaggbladet helt ute (Z39). Det busker seg godt i de tynnere partiene, kanskje var det riktig å beholde så mye som vi gjorde i vår? Det begynner å bli litt tørt, men høsthveten har dype røtter og lider ingen nød. Det er dessuten duggvått hver morgen og muligheter for regnbyger i kveld, så vi er positive! De første honningurt-blomstene dukka opp i pollinatorstripa i dag, så nå kan humler og bier kose seg framover.

Svein Ivar 07-07-21

Svein Ivar 07-06-21

 

01. juni

 

Svein Ivar nulrute

Nå går det unna!

Det slo om til sommervarme før helgen og det har gitt fart i veksten. Plantene strekker seg og har nå to leddknuter. Ved første delgjødsling for to uker siden fikk halve nullruta 8 kg N. Der har fargen gått fra gult til mørkegrønn de siste dagene, så det er tydelig bedre opptaksforhold med økt temperatur.

Vi har ellers hatt fine forhold for ugrassprøyting av vårkornet, nå er det første runde med soppbehandling og vekstregulering i høsthveten som står for tur.

Svein Ivar

23.mai

Svein Ivar status 23.05

Også denne uken har vært våt og relativt kjølig. Likevel har veksten skutt fart, og åkeren er nå i begynnende strekning. 

Vi har gjødslet denne uken, noe med 4 tonn grisemøkk, resten med 35 kg Opti NS. Vi er dermed oppe i rundt 15 kg N siden våren. Det er de neste ukene mesteparten av næringsopptaket skjer og da er det godt å vite at gjødsla er på plass!

Ellers kommer vårkornet fint, konstant fuktig jord siden våronna har sikra 100% spiring av både korn og ugras.

Når vi ser hvor pent vårkornet kommer kan det nok hende vi skulle sådd om noe mer høsthvete enn vi gjorde. Men samtidig gir været vi har nå gode forhold for busking der åkeren er tynn. 

Svein Ivar status

Svein Ivar 23.05

 

17. mai

Det meste av åkeren har kommet i begynnende strekning (Zadox 30). Nullruta er tydelig lysere og maksruta er noe mørkere enn åkeren rundt. Planen er nå å gjødsle så fort det blir kjørbart.

Den siste uka har det regnet hver dag, men det er meldt finere vær fremover. Det er gode vekstforhold. Områdene med dårligere overvintring ser ut til å hente seg inn litt, men er nok avhengige av en kjølig forsommer for at de skal bli bra. 

Svein Ivar status

Svein Ivar status 17 mai

 

10. mai

Den siste uka har vi endelig fått regn. Til nå kan det dreie seg om rundt 30 mm, ei god rotbløyte. Vi håper nå at fuktigheten kan gi fart i noen av de plantene som ikke har kommet ordentlig i gang fra våren. På skiftet vi følger er plantene i avsluttende busking. Det er ingen leddknute å kjenne enda, men det nærmer seg nok.

For ei uke siden kjørte vi møkk på en annen høsthveteåker som har kommet litt lenger. På dette skiftet planlegger vi å kjøre møkk så fort det blir kjørbart.
Vi sprøyta mot ugras lørdag. Det er ikke mye ugras etter Atlantis behandling i høst, men med litt ujevn åker er det skummelt å stole på konkurranseevnen mot det gjenværende ugraset.

Svein Ivar status

Svein ivar status 2

 

03. mai

Varmen har latt vente på seg og det begynner å bli nokså tørt. Tørr jord har gitt fine forhold for våronn, men høsthveten kan nok trenge noe vann nå. Og heldigvis er det det regn de melder denne uka! 

Plantene utvikler seg sakte. De fleste har fortsatt 2-3 buskingsskudd. Vi kan nå se en antydning til mørkere planter i maksruta, -et tegn på at det har skjedd et visst nitrogenopptak.

03 mai

3 mai

03 mai

 

27. april

Etter kort periode med varme, kom kulda igjen med frost om nettene og kald nordavind. Det har ikke skjedd noen nevneverdig utvikling i åkeren siden sist.

For øvrig tok vi tok beslutningen å så om et annet skifte på 60 mål med høsthvete.  Våronna er godt i gang. Det er fine forhold og vi regner med å få sådd det meste i løpet av denne uka. Kanskje rekker vi å kjøre møkk på høsthveten også.

Status - svein ivar

Status 27-4. Svein Ivar

20. april

For litt over ei uke siden kjørte vi første gjødsling. Så fikk vi et par dager med beleilig nedbør som vi regner med har løst opp gjødsla. Nå har vi hatt noen dager med etterlengta varme. Fram til nå har det gått smått, men med varmen har veksten satt i gang og åkeren ble mye grønnere i uka som var. På feltene med dårligere overvintring ser vi stadig flere grønne skudd, men kontrasten til den øvrige åkeren er fortsatt stor.

Svein ivar

Svein ivar 2

 

15. april

nulparcel

gjødsel