Full sommer i Melhus
En skikkelig finværsperiode har gjort mye for åker og eng. For perfekt resultat hadde vi nok ønsket oss mer regn, men vi tar det vi får. Siste dager nå har det kommet noen kraftige byger som i hvert fall har hjulpet en del på gjenvekst i graset.
Førsteslåtten er unnagjort. Veldig høy avling, moderat fortørket gress, sent utviklingsstadium. Jeg måtte ta en avgjørelse på å gå for høyere avling i år etter å ha slitt litt med for lite grovfor siste åra. Liker best å slå ved tidlig skyting, men det merkes på kvantiteten å være så tidlig ute. Vi får se hvordan det fungerer gjennom vinteren, og om det var forsøket verdt. Graset ble slått 21. juni, ca 2 uker senere enn normalt. Gjødslet på igjen umiddelbart etter at ballene var kjørt av, men det har stått litt stille pga mangel på vann. Nå kommer det.
Når det gjelder hveten ble det talt på knappene for og mot ei ekstra N gjødsling. NLR var innom med markvandring, og både rådgivere og kollegaer mente åkeren nok hadde fått sitt. Men maks-ruta viste at det fortsatt var noe å gå på, så derfor ble det kjørt en runde ekstra med 3 kg N.
Bildene er fra høsthveteåkeren i blomstring 30. juni. Nå har den totalt fått 24 kg N.
Bygget viser tydelig forskjell mellom Arild, Brage og Marigold. Selv om det uten tvil er Brage som ser best ut hele første halvdel av vekstsesongen har vi fortsatt til gode å se at den slår helt til hos oss. Teorien bak å likevel ha den med har vært å ha en ekstra tidlig sort for å gjøre høsten enklere. Men det er nok siste året med Brage her. Vi oppformerer Marigold til eget såkorn i år, så får vi se om det blir Marigold som eneste byggsort eller om vi finner på noe i tillegg.
Ikke veldig imponerende byggåkre, tørr vår og forsommer får skylda, men det blir vel ikke så verst.
Videre nå satser vi på god gjenvekst i enga til en god andre slått. Ikke mye mer vi kan legge i innsats nå for å sikre høsten. Har et gjenlegg i grønnfor som nettopp er slått og som kommer kjempefint, men som skal gjødsles.
Planlegger også høstens innkjøp av neste års gjødsel. Det er et tøft prishopp vi møter som nok kommer til å legge grunnlag for mer konservativ gjødsling her neste sesong.
Her er det varmt og lummert. Regnet er meldt, og det er vi glade for. Det vil gjøre godt med ei skikkelig rotblaute nå. Hverken korn eller gras er direkte tørkestresset, men det vil likevel ha skikkelig effekt av vann og med den varme temperaturen som har vært vil det skyte fart.
I går ble bygget sprøytet mot ugras. Med i sprøyta var det også YaraVita Gramitrel, som forhåpentligvis kan kick starte den eksplosive veksten vi forventer når regnet kommer. I dag kjører vi på med mineralgjødsel, 3 kg N/daa i YaraBela Opti-NS.
Høsthveten fikk YaraVita Solatrel med i sprøytinga tidligere i vår, da hadde det vært en lang periode med veldig kaldt vær så vi håpet det kunne bidra med tilførsel av P. Den har også fått andre runde gjødsel for i år, 7,5 kg N så nå er den oppe i 19,5 kg N/daa. Den kommer veldig fint, og spørsmålet er om den skulle hatt enda mer gjødsel.
Førsteslåtten er også egentlig her. Men været gjør det litt utfordrende å velge slåttetidspunkt. Skulle gjerne hatt en god dose regn med påfølgende vekst og tatt graset på første finvær etterpå. Men, faren er om det blir liggende på kaldt og regn framover. Hadde jeg skulle hatt svært høyt konsentrert gras nå så hadde slåtten vært gjort. Men jeg trenger litt mer mengde og en moderat høy konsentrasjon i år så da må jeg ha litt is i magen.
Nå er det grønt overalt! Høsthveten kommer kjempefint, bygget har spirt og gresset skikkelig begynt å strekke seg. I Trøndelag har temperaturen også sakte krøpet oppover, og det er fint med fukt, så alt ligger til rette for vekst. Mye sol og høyere temperaturen er meldt fremover, så nå er det optimisme.
Morsomt å følge rutene i høsthveten. Nullruta ser jo stusslig ut. Maksruta synes jeg det er litt vanskelig å se forskjell i fra resten, men nå er jo også resten gjødslet relativt godt. Har ei ruta som ikke var med på første ugras/Solatrel sprøyting. I den kan man uten tvil tydelig se at ugressmiddelet også påvirker kornet. Spent på hvor lang tid det tar før resten tar igjen denne.
Nå er neste punkt gjødsling av hveten og ugrassprøyting av bygget. Med den varmen som er meldt kommer det raskt. Og førsteslåtten er nok heller ikke langt unna.
Meget lovende forhold nå. Spent på sommeren!
Endelig ble det ordentlig våronn! Mandag denne uka fikk vi sådd det første kornet, 75 mål med Brage gikk i jorda sammen med 50 kg Fullgjødsel 22-3-10. I går fikk høsthveten første runde med ugrasmiddel, det er mange dager for sent men det har vært nattefrost til nå. Nullruta har tydelig blekere farge og mindre planter enn det som er gjødslet – nesten så trist at det er fristende å kaste på litt.
Vi har også begynt å slippe dyr på beite, det er godt for kropp og sjel både hos to-og firbeinte.
Vi venter fortsatt utålmodig på lagelig jord for våronn.
Høsthveten gjødslet 2804, mengde 55 kg 22-3-10. Sprøyta står klar på traktoren for en runde mot ugress, men nattetemperaturen er så lav at vi må avvente. Vi skal spre talle nå denne uka på stubbåkeren, også håper vi på litt fart i været til uka.
Snøen er borte her, men det er fortsatt tidlig for jordarbeiding. Vi har hatt 3 fine dager med sol og litt varme, men værmeldingen lover en uke til med regn og ørsmå plussgrader nå.
Snøen ligger her fortsatt. Høsthveten gjødsles så snart forholdene tillater det, planen er 50 kg/daa med YaraMila Fullgjødsel 22-3-10.
Våronn med jordbearbeiding starter så snart forholdene har skjerpet seg – per nå snø altså og fryktelig vått.
Normal våronnstart finnes vel ikke, alt i mellom 20. april og 25. mai. Håper på tidlig vår, det er ikke noe tele lenger, men det må tørke opp.
Jordarten er mellomleire. Tradisjonell jordarbeiding, høstpløyd – slodder hvis nødvendig eller bare horv med sloddeplank. Sår med Tume slep såmaskin, tromler alltid.
Vårgjødsling med 50 kg/daa Fullgjødsel 22-3-10 er planen til alt vårsådd korn. Planlagt med delgjødsling, men velger å ligge såpass høyt på våren fordi det er lunefullt om man kommer utpå til riktig tid med delgjødsling. Vurderer startgjødsel, har litt lave P verdier.
Når det gjelder avling må vi ligge rundt 800 kg/daa hvis vi skal være fornøyd. Synes det er vanskeligere å pushe bygget, er ikke noe glad i å treske legde.
Har i flere år hatt noen tanker om å så vårhvete, men jeg er ikke noe glad i sen tresking og våren er lunefull her. Blir det tidlig våronn går det.