Ja, nå er åkeren høsta. Planen var å trøske den på onsdag sist uke, men jeg vurderte at det fortsatt var for mye umodent/grønt i 2.-3. generasjonen. Med fantastisk værmelding så besluttet vi å utsette så lenge som mulig og trøska andre felt i stedet. På søndag kveld/natt trøska vi skiftet under helt ekstraordinære forhold med god vind fra øst og temperatur på 15 grader. Fuktigheten lå på 15-16% og avlingsregsitratoren på trøska viste drøye 420 kg/da som gjennomsnitt på feltet. Fasiten får vi når avlingen leveres på mølla på nyåret. Det triste er at mesteparten av 1. generasjonen ligger igjen på bakken for den var overmoden medio august, og er brutt ned av regnværet og vind i september. Prøvde så langt som mulig «å sleike bakken» med skjærebordet, men anslår at 20% av aksene ligger igjen på bakken.
Sådato 28. april og trøskedato 4. oktober – håper jeg slipper å oppleve slikt igjen i min bondekarriere. Dessverre var det så mørkt og støvete at bilder tatt fra trøska ikke ble gode.
Siste drag med trøska sesongen 2020 ble tatt kvart på fire på mandag morgen 5. oktober, og kvart over fire begynte det å regne. Men vi kom i mål denne sesongen også - en erfaring rikere!
I dag er det 5 måneder og 1 dag siden åkeren ble sådd! Vi har valgt å ikke bruke glyfosat til tvangsmodning og 3. generasjon er fortsatt ikke moden. Dette har vært en vekstsesong helt utenom det normale, men i morgen tas åkeren uansett.
Sist helg fikk vi et etterlengtet væromslag, og endelig smiler sola til værsjuke trøndere. I går var temperaturen på 19 grader, men lite vind så det slår seg fort i kveldinga. Stoler vi på yr.no skal godværet holde seg i hvert fall fram til onsdag i neste uke, og fra i morgen skal det begynne å blåse også med vind fra sør-øst på 5-8 sekundmeter hver dag. I løpet av den perioden er det godt håp om at brorparten av kornet i Trøndelag er i hus. Utfordringen for mange er kapasitet på kornmottakene da alt kommer på en gang, men kapasiteten vil øke etter hvert som fuktighetsprosenten i kornet går ned.
Ut fra bildet tatt på lørdag, så tyder det på at antagelsen fra tidligere i sommer om trøsking midt i september kan stemme brukbart. Været denne uka er bra, dog med kjølige netter, men dagtemperaturer opp mot 17-20 grader. Dessverre så melder yr.no om værskifte fra fredag med fallende temperaturer og en periode med jevnt påfyll av nedbør.
1.generasjon i bunn er overmoden, men ikke aksknekk av betydning så langt. Spørsmålet blir hvor mye som faller av framover hvis værlaget blir mye nedbør og vind.
1. generasjonen er ferdigmata og begynner (endelig) å lysne. I og med at hele åkeren er hardt tørkeskada med etterrenning overalt, er det ikke aktuelt å «flekk-trøske» skiftet.
2. generasjon som står 20 cm under 2. generasjonen er moden og tørr, og vil vel sannsynligvis brytes ned med betydelig drysstap før det blir tresking av 2. generasjon en gang midt i september. Det er spådd varmt resten av denne uka i Trøndelag også, så modningen kan kanskje gå noe fortere.
Vi er uansett glade for å ha varmluftstørke med høg kapasitet tilgjengelig i år da det sannsynligvis blir mye rått og umodent korn som skal leveres på kornmottakene i siste halvdel av september.
Bildet viser effekten av ekstremtørken i juni. 2. generasjon har nå nærmest tatt fullstendig overhånd og utviklingen på 2. generasjon antar jeg er på ca. Z 73-75. Dette bildet ser en i de aller fleste bygg-åkre på Innherred. Det pussige er at havreåkrene ser ut til å ha klart seg noe bedre.
Som en kan se av bildet så kan vi så vidt skimte gulmoden 1. generasjon ca. 20 cm nedi alt det grønne. Vurderer det dithen at vi må vente på 2. generasjon, og har besluttet å ikke soppsprøyte 2. generasjon for ikke å forsinke åkeren ytterligere. Med normal temperatur i august og første halvdel av september kan vi forberede oss på tresking fra 15.-20. september og utover. Seint blir det, og vi krysser fingrene for en skikkelig indian-summer i Trøndelag!
Ikke mye utvikling i åkeren siste uka, kjølig vær med regnskurer de siste sju dagene. Tørkeskadene er såpass omfattende at vi har besluttet å kjøre «low input» fram mot innhøsting. Avlingspotensialet er såpass dårlig at en får knapt igjen kostnadene ved å soppsprøyte en siste gang.
Bildene sier sitt, ekstremtemperaturene de siste par ukene har tatt livet av alle ambisjoner om fornuftige avlinger i 2020. Vårt felt er vel ikke det som er hardest rammet sammenlignet med mange andre, og nullruta er godt synlig. På lettere jord er det full avlingssvikt som bildet tatt hos en nabo viser. Selv med litt regn denne uka er det for seint. Har derfor besluttet å avblåse eventuell siste soppsprøyting. Et sorgens kapittel, samtidig som det kan gi muligheter for såing av både høstraps og høstkorn gitt at det ikke kommer en eksplosjon av 2. generasjon med grønnskudd.
Denne vekstsesongen i Trøndelag viser ekstremutslag værmessing i begge retninger så langt. En rekordsein vår og iskald mai har gått direkte over i en rekordvarm og tørr juni. Vi har fått ca. 20mm nedbør siden 20. mai og siste uka har vi hatt temperaturer over 30 grader flere dager på rad med nattetemperaturer rundt 20 grader. På toppen av dette sterk vind som tørker ytterligere ut. Samme værdraget hele denne uka og nedbør i utsikt først på mandag neste uke. Utviklinga i åkeren går altfor fort. Minimalt med busking og åkeren står i skyting. Har droppa delgjødsling da jeg regner med å få utslag for husdyrgjødsla. Av gammel vane fikk åkeren en liten dose med Trimaxx sist torsdag ettersom det var håp om nedbør mot slutten av helga, men regnet kom aldri. Sannsynligvis har dette stressa plantene ytterligere.
Så kom sommeren til Midt-Norge, og ikke noen mellomting heller. Fra full vinter fram til 20. mai til syden-varme de siste 10 dagene. Vi har fått 22mm siden 20. mai, og med temperaturer denne uka mellom 25-30 grader så går utviklingen for fort. Ikke noe nedbør i sikte de neste 7 døgna heller, og fra torsdag-søndag spås temperaturer over 30 grader med mulighet for tropenetter. Åkeren er tynn med få buskingsskudd. Full strekningsvekst og ser de første flaggbladene på vei ut. Har droppet delgjødslinga og forventer at høg jordvarme vil frigjøre nitrogen fra husdyrgjødsla. Har også droppet stråforkorting for ikke å stresse plantene og planlagt soppsprøyting utsettes inntil behov eventuelt melder seg.
Vi kan konstatere at et mer eller mindre desperat valg av aggressiv ugrasharving for drøye to uker siden med mål om å bryte skorpe har virka, åkeren har kommet seg utrolig i løpet av siste uke! Ugrassprøytinga i kombinasjon med 10 ml Hussar OD Plus per da har vist seg effektivt mot ugraset – det er helt rent. Kan fortsatt ikke se forskjell på nullruta og resten av åkeren. Vi fikk 20 mm nedbør sist helg, og i løpet av tidlig neste uke planlegges delgjødsling med bruk av atfarm. Ut fra gjødselplan og NIBIOs utvaskingskalkulator er middelbehovet 4 kg N per da, men skal bruke N-Tester for å kvalitetssikre dette. Videre er planen for neste uke sprøyting med MCPA mot dylle/tistel. I blandinga tar vi også med 200 ml YaraVita GRAMITREL per da, samt 30 ml Trimaxx per da. Åkeren viser nå såpass potensiale at vi vil søke å redusere risiko for legde da vi har en lei tendens til å ende opp på pallen i "NM i legde" hvert år...
Snart 10 dager siden åkeren spira og den ser ikke bra ut. Plantene er nå på 2-3 bladstadiet. Måtte kjøre ugrasharva aggressivt den 24. mai i et forsøk på å bryte skorpa, og den behandlinga var ganske brutal. Valgte å ugrassprøyte med 11 ml Hussar OD Plus for to dager siden, og vi ser litt gulning. Erfaring fra tidligere år er at åkeren normalt kommer seg kjapt. Ser ikke forskjell på nullruta og resten av åkeren enda. Tørt og varmt vær i Trøndelag den siste uka og heldigvis er det spådd noen millimeter med regn i løpet av kommende døgn. Langtidsvarselet er tørt med temperaturer rundt 20 grader. Muligens ugrassprøyting med MCPA mot dylle/tistel og delgjødsling rundt 12-15. juni.
Endelig kom våren til Midt-Norge også. Onsdag i forrige uke var minimalt av kornarealet på Innherred tilsådd, per i dag antar jeg at 90% av vårkornet er i bakken.
Hos meg ser ikke spiringa bra ut, det viser seg at det har blitt kraftig skorpedannelse etter tre uker med vått og kaldt vær. Tabben varnok å tromle åkern før tre uker med drittvær satte inn. Tok beslutningen om å kjøre ugrasharv med aggressiv innstilling på søndag kveld i håp om å bryte skorpen. Konet var på ett-bladstadiet og jeg håper den røffe behandlingen ikke skada for mange av spirene som var oppe. I dag og i morgen er det spådd 5-8mm nedbør før det blir tre dager med 25-27 grader lørdag-mandag. Forhåpentligvis vil dette gi vekst og jevne ut spiringa.
Spede spira lyt få stå», heter det i diktet. Etter tre uker med vinter i mai våger spirene seg opp, blåe og forfrosne. Ikke antydning til skorpedannelse så langt. Naboer står og sparker i grusen og venter på opptørk. Oppholds og 9 grader i dag, yr.no melder og 16-17 grader på Kristi Himmelfartsdag og hele 20 grader på fredag. Men på lørdag er det «på’n igjen» med utsikter til 8mm regn, og ustabilt i hele langtidsprognosen dog med temperaturer mellom 10-15 grader. Tror ikke mer enn 10% av kornet i Trøndelag er i bakken per 20. mai, og med to og et halvt døgns vindu med oppholds vil nok noen og enhver velge å gå på akkord med god og opplest agronomi for å få korn i bakken. Det er ikke rekordseint enda, og sommeren vil avgjøre utfallet. En ting er udiskutabelt; trøndere og nordlendinger fortjener bedre vær framover!
Kaldeste og våteste april/mai i Trøndelag siden 1955.
Stusselige værforhold med regn, snøbyger, nattefrost og temperaturer rundt 5 grader på dagtid. Dette har gitt full stopp i våronna for de fleste i Midt-Norge de siste 10 dagene, og yr.no kan ikke melde om endring i værmønster før etter 20.mai. Det aller meste av kornarealet i Trøndelag er ikke tilsådd så langt, og nå begynner mange yrkesbrødre å bli lovlig stressa og urolige.
Ikke antydning til spiring hos meg og såkornet har ligget i bakken i 14 dager. I etterpåklokskapens navn er jeg glad for at jeg ga 5 kg per daa med OPTI-START™ OPTI-START 12-23-0, sammen med såkornet, for å sikre tilgjengelig fosfor i en kritisk spirefase.
Åkern ble sådd torsdag 30. april. Fra lørdag har det vært full stopp. Nordvestlig vind med stadig påfyll av regnbyger og 5-6 grader gjør forholdene lite laglige. Men det er mer enn nok spire-råme, dog går det veldig seint som man kan se på rotutviklingen på kjernene. Yr.no spår samme værmønsteret til og med 17.mai, så mange frustrerte gårdbrukere her nord på Innherred. Utfordringen blir grad av tålmodighet til å vente på at jorda er laglig når været omsider snur.
Da er vi endelig i gang nord for Dovre også. Slådding av høstpløgsla i formiddag. Jorda er «rar» og kompakt, sannsynligvis fordi det ikke har vært tele i vinter i kombinasjon med store nedbørsmengder i mars/april. Trolig må vi over med slådd eller harv en gang til. Planen er å så i løpet av kommende døgn. Høg spireprosent kombinert med informasjon om tusenkornvekt på såkornet tilsier 18 kg Rødhette per dekar for å oppnå drøye 400 planter per kvadratmeter. Grunngjødsling blir 35 kg YaraMila FULLGJØDSEL 25-2-6 med 5 kg OPTI-START 12-23-0 per dekar. Så får vi vente og se hvordan resultatet blir.
Ikke antydning til våronn i sikte denne uka i Levanger. Sist helg var det full snøstorm med 10cm nysnø. Snødekket er borte igjen, men kaldt og fortsatt påfyll av vått fra oven. Yr predikerer oppholds og stigende temperaturer fra fredag, og hvis værmeldingen slår til kan det bli oppstart i løpet av neste uke.
De siste dagene har det plutselig blitt vinter med kald vind og noen centimeter snø. Det er derfor ingenting som tyder på våronnstart den nærmeste uka.
Våren er i anmarsj, og det årlige vårtrekket av tusentalls med kortnebbgås har meldt sin ankomst på Innherred. Men værdraget er fortsatt surt og kjølig. Jorda er telefri, men det er spådd 20 mm regn de nærmeste par døgn og nattefrost igjen fra helga ut i neste uke. Ergo ingen våronn på mars for vår del.
Jordet ble høstpløyd pga. at det ble påkjørt 4t med blautgjødsel (svin) medio oktober som ble nedpløyd samme dag.
Normalt sett så er det våronnstart hos oss medio april og i år kan dette sammenfalle med påsken. Planlagt jordarbeiding er en gangs overfart med Väderstad Carrier før såing samme dag med Väderstad Rapid. Blir det såing midt i april er planen å så ut 17-18 kg med Rødhette per da. Skiftet har god P og K tilstand, så gjødslingsplanen er grunngjødsling med 30 kg YaraMila FULLGJØDSEL 25-2-6 og 5kg OPTI-START 12-23-0. I og med at det er husdyrgjødsel med i omløpet er det planlagt null- og max-rute for å måle jordas frigjøring av N med hjelp Yara N-Tester. Praktiserer da delgjødsling ved busking etter behov.