Maten som produseres i Norge er variert og av høy kvalitet. Den norske bonden produserer blant annet de fleste ingrediensene på tacobordet. FN understreker at alle land må utnytte mulighetene for å produsere mat til egen befolkning. Dette er viktig for å kunne fø verden i fremtida. I usikre tider er det viktigere enn noen gang at vi tar vare på, og videreutvikler, det norske landbruket.
Vi har besøkt fem dyktige bønder som gjør en viktig jobb for norsk selvforsyning. Bli kjent med dem her.
Storfebonden
Magnhild Aanestad produserer melk og kjøtt på Håla gård på Varhaug på Jæren.
– Jeg føler selv at jeg har en viktig jobb, og jeg håper folk setter pris på det vi gjør. Jeg skulle ønske beredskapen for norsk mat var bedre enn den er nå, slik at vi kan forsyne vårt eget folk.
Løkbonden
– I dag har vi en norskandel på løk på 80-85 prosent. Det er ganske bra. Jeg er egentlig litt fornøyd med det, sier Olav Brataas, som driver løkproduksjon i Åsgårdstrand.
Tomat- og krydderbonden
- Jeg brenner veldig for at folk skal kjøpe norsk mat. Vil de ha bønder i Norge, må de sjekke emballasjen og kjøpe norsk, oppfordrer Beathe Horpestad, som driver med tomater og krydder på Horpestad på Jæren.
Kornbonden
- Folk må spise, og noen må produsere den maten. Jeg står for en liten del av den maten. Det er meningsfylt, sier Øystein Edvard Grimstad som dyrker korn på Stomner gård i Råde.
Salatbonden
John Gunnar Swang dyrker salat på Svang Gård i Sylling. Han er 13. generasjon på gården, og er opptatt av å levere kvalitetsprodukter til forbrukere i nærområdet.